Dopravcovia nemusia v budúcom roku stačiť na vyšší dopyt po preprave

07.10.2013 Bratislava


Bratislava (TASR) - Zoštíhlené flotily nákladných dopravcov nemusia v budúcom roku stačiť na nárast dopytu po preprave, ktorý sa očakáva po silnejšom oživení ekonomiky v roku 2014. To môže následne priniesť vyššie sadzby pri preprave. Vyplýva to z prieskumu firmy DKV Euro Service, medzi riaditeľmi európskych pobočiek spoločnosti. Na prieskume sa začiatkom leta 2013 zúčastnilo osem riaditeľov, ktorí riadia pobočky spoločnosti v 15 európskych krajinách.

"Mnohé nasvedčuje tomu, že budúci rok sa konečne dočkáme dlho očakávaného rastu aj v autodoprave. V takom prípade však môžeme rýchlo dospieť do situácie, že dopyt prevýši kapacity autodopravcov," uviedol riaditeľ českej a slovenskej pobočky DKV Euro Service Ondřej Pavlík.

Množstvo európskych automobilových dopravcov totiž v uplynulom období redukovalo svoje flotily, často až na polovicu. "Ide o fenomén, ktorý sa netýka len Slovenska, ale prechádza naprieč celou Európou. Redukcia vozového parku sa stala súčasťou ozdravného procesu autodopravcov," doplnil Pavlík.

Silnejší rast ekonomiky a nedostatok prepravných kapacít môže byť podľa jeho slov dobrou správou pre firmy, ktoré ťažké krízové obdobie prežili bez redukcie flotíl. Podobná situácia sa podľa neho stala v polovici roka 2011. "Na trhu sa v dôsledku nečakaného nárastu dopytu náhle prejavil nedostatok kapacít na strane dopravcov. Dočasne prišlo k pozitívnej zmene v podobe zvýšenia sadzieb za dopravu," opísal. Toto obdobie však bolo podľa neho príliš krátke na zastabilizovanie celého sektora.
 

Vyberte región